Nieuwste vacatures

Facebook Social Jobs Partnership

Posted on : 15-11-2012 | By : Arthur | In : Blog

0

Facebook is deze week begonnen met een Social Jobs Partnership.

Op het eerste gezicht lijkt Social Jobs Partnership een veel belovende app te zijn.
Met meer dan 1,7 miljoen vacatures en 1 miljard potentiële kandidaten moet dat ook eigenlijk wel.
De searchoptie is eenvoudig, maar functioneel. Het eerste wat mij opviel is de ‘Veteran-friendly’ optie.

Helaas voor ons is het alleen nog maar voor de Amerikaanse markt geschikt. Het lijkt potentie te hebben, maar toen ging ik er mee spelen en het is op zijn zacht gezegd niet ideaal.

Het eerste wat opvalt is dat niet alle vacatures bij elkaar staan, maar dat je deze jobboard voor jobboard moet gaan bekijken. En dat zijn er 5: Monster, Work4Labs, U.S. jobs, Branchout, Jobvite.
Het is natuurlijk prettig dat alles op een centrale plek terug te vinden is, maar het was m.i. prettiger geweest wanneer het in één overzicht terug te vinden was. Laten we daar nu maar geen big deal van maken.

Dan het zoeken zelf, om het uit te testen ben ik op zoek gegaan naar een vacature voor een Java developer

Dit levert bij Monster de juiste resultaten op, wanneer je doorklikt kom je op een nieuwe pagina bij de vacature uit. So far so good.

Bij Work4labs ook, maar wanneer je op de link naar de vacature klikt, kom je daar niet uit, maar op de homepage van Facebook. Lijkt mij een bug die nog opgelost moet worden.

U.S. jobs toont wel vacatures maar laten we zeggen, net niet helemaal de juiste match:

Branchout toont wel weer de juiste resultaten, met de doorlink (na goedkeuring facebook app), kom je op de Branchout site terecht, maar niet direct bij de vacature. Je kunt dus opnieuw gaan zoeken naar die ene vacature die je denkt te hebben gezien.

Jobvite, stuurt je binnen Facebook naar een vacature pagina, maar of ik er ooit daadwerkelijk terecht kom… Na 10 minuten heb ik onderstaand scherm maar weer gesloten.Al met al, weinig indrukwekkend, maar de Social Jobs Partnership app heeft wel de nodige potentie en veel ook. Zeker wanneer de bugs eruit zijn en het niet meer alleen voor de Amerikaanse markt bruikbaar is. Hier gaat echter nog wel de nodige tijd overheen, veel tijd denk ik.

Boolean search

Posted on : 07-11-2012 | By : Arthur | In : Blog

0

Soms krijg ik de vraag ‘wat doe jij nu eigenlijk de hele dag?’ Als ik dan vertel dat ik veel van mijn tijd besteedt aan searchen, krijg je toch wat vreemde gezichten en komen de vragen.

De vacatures die ik van mijn klanten ontvang zijn vaak minder eenvoudig in te vullen rollen, waarvoor je moet gaan headhunten, searchen naar kandidaten en deze enthousiasmeren voor een bepaalde functie. “oke, dat snap ik, maar hoe dan?”

Op het moment dat ik aan het searchen ben zit ik eigenlijk continue op Facebook, Twitter, linkedin, Google, diverse fora, Plaxo en Hyves (ja zelfs daar) en soms zelfs ook op Google+.

Daarnaast of beter gezegd tegelijkertijd doe ik veel met Boolean search, dit is het moment dat iemand mijn glazig begint aankijken en ik iemand helemaal kwijt raak… Dus een korte uitleg.

Veel mensen kennen de AND, OR, NOT varianten wel en passen deze ook toe zonder er erg in te hebben dat dit in basis Boolean search is. Nu ga ik niet volledig uit de doeken doen hoe het nu eigenlijk werk, dat zou te veel worden, maar een stukje basis kennis is voor iedereen handig:

 • Je kunt zoektermen combineren door er AND, OR, en/of NOT aan toe te voegen.
 • Wanneer je meerdere zoekwoorden wilt gebruiken kun je AND gebruiken.  Voorbeeld: programmeur AND Amsterdam.
 • Door OR toe te voegen kun je op meerdere verschillende woorden zoeken.
  Voorbeeld:  developer OR ontwikkelaar
  Nu wordt er gezocht op zowel het woord developer als op het woord ontwikkelaar.
 • Woorden uitsluiten doen je met NOT of het minteken. Voorbeeld: tester NOT functioneel of tester -functioneel
  Er worden nu geen resultaten weergegeven met het woord functioneel.
 • Combinaties van woorden samenvoegen doe je moet aanhalingstekens ” “. Zo worden alleen resultaten zichtbaar met alleen die specifieke woordencombinatie.
  Voorbeeld: “java ontwikkelaar”
 • Wanneer een woord nogal wat variaties heeft kun je een asterisk teken * gebruiken. Door het gebruik hiervan kan ieder woord/toevoeging worden ingevuld op het asterisk teken
  Voorbeeld:  develop*
  Zo zoek je dus eigenlijk op bijvoorbeeld developMENT, maar ook op developER .

Zoekopdracht kan je ook volledig samenvoegen, dan krijg je bijvoorbeeld een reeks als dit:
(java OR j2ee) AND (developer OR ontwikkelaar) AND utrecht –vacature

Er zijn nog tal van andere opties om je zoekopdracht specifieker te maken, zo kun je bijvoorbeeld ook binnen een specifieke site gaan zoeken zoals LinkedIn, door site:linkedin.com toe te voegen aan je zoekopdracht.

Boolean search is niet alleen handig voor een recruiter, ook voor werkzoekende is het een zinvolle manier op vacatures te vinden. Je bent bijvoorbeeld Java developer in Utrecht, dan zou je als reeks kunnen zetten:

(Java OR j2ee) AND (developer OR ontwikkelaar) AND utrecht.

Je hoeft natuurlijk niet het wiel volledig uit te vinden, je kan je opdracht specifieker maken met Google advanced search, zoals ‘alleen in het Nederlands’ of ‘resultaten van de afgelopen week’.

Terugkomende op het begin, dit is dus een van de dingen die ik doe als ik aan het searchen ben.

Happy searching

VAR gaat veranderen

Posted on : 24-09-2012 | By : Arthur | In : Blog

0

De afgelopen dagen zie ik weer veel artikelen over de VAR-verklaring voorbijkomen.
Nu het einde van het jaar inzicht komt en veel mensen een nieuwe var aanvragen of ontvangen komt staatssecreatris Frans Weekers met de mededeling dat het anders zou moeten.
Dat het anders moet, daar zijn we het denk ik allemaal over eens, de VAR gaat veranderen.

De heer Weekers pleit in een brief aan de tweede kamer voor een webmodule, waarin, zo lijkt het, per opdracht op basis van bepaalde criteria bepaalt gaat worden wat de arbeidsrelatie tussen beide partijen is.
Mijns inziens is dit niet het beste plan wat ik de afgelopen zeven jaar over de VAR-verklaring heb gehoord, het biedt namelijk weinig nieuws onder de zon.
En, hoewel het in de brief wordt tegen gesproken, denk ik dat het extra werk met zich zal meebrengen voor de ZZP’er.
Daarnaast is het is even zo fraude gevoelig als het huidige systeem, het blijft een invuloefening vooraf. De belastingdienst zou door de webmodule vooraf kunnen toetsen, iets wat naar mijn idee een onterechte aanname is, ook met de webmodule wordt er een verwachting uitgesproken en dat kan maar op een manier worden getoetst, achteraf.
Dus mijns inziens verandert er buiten de manier waarop, eigenlijk niets met komst van deze nieuwe methode.

Terug naar de basis, de VAR moet duidelijkheid verschaffen in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en ZZP’er, met dat in het achterhoofd, schaar ik mij achter Johan Marrink van ZZP Nederland.
Hij pleit voor een bewuste KvK inschrijving, iets wat ZZP Nederland al jaren geleden heeft voorgesteld.
Zo stelt hij: “Dan kiezen mensen bewust voor het ondernemerschap. Ze nemen bewust afscheid van zaken als ww, ziektewet en de hele toestand die bij een werknemer hoort.”

Iets waar ik mij volledig in kan vinden, wanneer iemand zich inschrijft bij de KvK met het stempel ZZP’er is het direct voor iedereen duidelijk, neem daarbij de afschaffing van de zelfstandigenaftrek (waar blijkbaar ten onrechte van wordt geprofiteerd op het moment) wat Johan ook heeft voorgesteld en het totaal plaatje lijkt mij duidelijk. Misschien iets te duidelijk…

Voor nu, gaat men in ieder geval de webmodule testen en uiteindelijk in gebruik nemen, de VAR gaat veranderen, dat sowieso.

Slechts 2000 vaste contracten in 2011

Posted on : 20-03-2012 | By : Arthur | In : Blog

0

Slechts 2000 vaste contracten in 2011, een tweetal weken geleden werd bekend dat er slechts 2000 mensen een vast contract hebben gekregen in 2011.

Daar schrik ik als recruiter toch van, want zo stond er ‘Het aantal vaste contracten met 97% gedaald’. Toen ik even mijn eigen netwerk naging, kwam ik al snel op een aantal van 20 mensen die een vaste baan hebben kregen in 2011. Het lijkt mij sterk dat ik 1/100 van de Nederlandse bevolking ken. Dit vraagt natuurlijk om nader onderzoek.

Er wordt dus beweert dat er maar 2.000 mensen een vaste aanstelling kregen tegen 83.000 in 2010. Enige nuance is hier op zijn plaats, het gaat hier in het onderzoek van UWV om eerste contracten. Dus directe vaste aanstellingen, mensen die na een tijdelijke aanstelling een vast contract kregen aangeboden zijn hierin niet meegenomen. In dat geval zou het aantal significant hoger uitvallen. Hoe hoog heb ik niet kunnen achterhalen.

Volgens de baanvinders index van het CBS (steekproef) waren er 48.000 mensen die in 2011 binnen een maand een vaste aanstelling kregen. Ten opzichte van 57.000 in 2010 is dit wel een daling, echter is deze ‘slechts 15%’.

Wel komt uit beide onderzoeken naar voren dat het aantal vaste aanstellingen daalt en het aantal tijdelijke contracten stijgt. Gezien de huidige economisch situatie lijkt mij dat ook een logisch gevolg.

Mijns inziens is het dus allemaal niet zo schokkend als wordt geschetst.