Nieuwste vacatures

Boolean search

07-11-2012

0

Soms krijg ik de vraag ‘wat doe jij nu eigenlijk de hele dag?’ Als ik dan vertel dat ik veel van mijn tijd besteedt aan searchen, krijg je toch wat vreemde gezichten en komen de vragen.

De vacatures die ik van mijn klanten ontvang zijn vaak minder eenvoudig in te vullen rollen, waarvoor je moet gaan headhunten, searchen naar kandidaten en deze enthousiasmeren voor een bepaalde functie. “oke, dat snap ik, maar hoe dan?”

Op het moment dat ik aan het searchen ben zit ik eigenlijk continue op Facebook, Twitter, linkedin, Google, diverse fora, Plaxo en Hyves (ja zelfs daar) en soms zelfs ook op Google+.

Daarnaast of beter gezegd tegelijkertijd doe ik veel met Boolean search, dit is het moment dat iemand mijn glazig begint aankijken en ik iemand helemaal kwijt raak… Dus een korte uitleg.

Veel mensen kennen de AND, OR, NOT varianten wel en passen deze ook toe zonder er erg in te hebben dat dit in basis Boolean search is. Nu ga ik niet volledig uit de doeken doen hoe het nu eigenlijk werk, dat zou te veel worden, maar een stukje basis kennis is voor iedereen handig:

 • Je kunt zoektermen combineren door er AND, OR, en/of NOT aan toe te voegen.
 • Wanneer je meerdere zoekwoorden wilt gebruiken kun je AND gebruiken.  Voorbeeld: programmeur AND Amsterdam.
 • Door OR toe te voegen kun je op meerdere verschillende woorden zoeken.
  Voorbeeld:  developer OR ontwikkelaar
  Nu wordt er gezocht op zowel het woord developer als op het woord ontwikkelaar.
 • Woorden uitsluiten doen je met NOT of het minteken. Voorbeeld: tester NOT functioneel of tester -functioneel
  Er worden nu geen resultaten weergegeven met het woord functioneel.
 • Combinaties van woorden samenvoegen doe je moet aanhalingstekens ” “. Zo worden alleen resultaten zichtbaar met alleen die specifieke woordencombinatie.
  Voorbeeld: “java ontwikkelaar”
 • Wanneer een woord nogal wat variaties heeft kun je een asterisk teken * gebruiken. Door het gebruik hiervan kan ieder woord/toevoeging worden ingevuld op het asterisk teken
  Voorbeeld:  develop*
  Zo zoek je dus eigenlijk op bijvoorbeeld developMENT, maar ook op developER .

Zoekopdracht kan je ook volledig samenvoegen, dan krijg je bijvoorbeeld een reeks als dit:
(java OR j2ee) AND (developer OR ontwikkelaar) AND utrecht –vacature

Er zijn nog tal van andere opties om je zoekopdracht specifieker te maken, zo kun je bijvoorbeeld ook binnen een specifieke site gaan zoeken zoals LinkedIn, door site:linkedin.com toe te voegen aan je zoekopdracht.

Boolean search is niet alleen handig voor een recruiter, ook voor werkzoekende is het een zinvolle manier op vacatures te vinden. Je bent bijvoorbeeld Java developer in Utrecht, dan zou je als reeks kunnen zetten:

(Java OR j2ee) AND (developer OR ontwikkelaar) AND utrecht.

Je hoeft natuurlijk niet het wiel volledig uit te vinden, je kan je opdracht specifieker maken met Google advanced search, zoals ‘alleen in het Nederlands’ of ‘resultaten van de afgelopen week’.

Terugkomende op het begin, dit is dus een van de dingen die ik doe als ik aan het searchen ben.

Happy searching