Nieuwste vacatures

VAR gaat veranderen

24-09-2012

0

De afgelopen dagen zie ik weer veel artikelen over de VAR-verklaring voorbijkomen.
Nu het einde van het jaar inzicht komt en veel mensen een nieuwe var aanvragen of ontvangen komt staatssecreatris Frans Weekers met de mededeling dat het anders zou moeten.
Dat het anders moet, daar zijn we het denk ik allemaal over eens, de VAR gaat veranderen.

De heer Weekers pleit in een brief aan de tweede kamer voor een webmodule, waarin, zo lijkt het, per opdracht op basis van bepaalde criteria bepaalt gaat worden wat de arbeidsrelatie tussen beide partijen is.
Mijns inziens is dit niet het beste plan wat ik de afgelopen zeven jaar over de VAR-verklaring heb gehoord, het biedt namelijk weinig nieuws onder de zon.
En, hoewel het in de brief wordt tegen gesproken, denk ik dat het extra werk met zich zal meebrengen voor de ZZP’er.
Daarnaast is het is even zo fraude gevoelig als het huidige systeem, het blijft een invuloefening vooraf. De belastingdienst zou door de webmodule vooraf kunnen toetsen, iets wat naar mijn idee een onterechte aanname is, ook met de webmodule wordt er een verwachting uitgesproken en dat kan maar op een manier worden getoetst, achteraf.
Dus mijns inziens verandert er buiten de manier waarop, eigenlijk niets met komst van deze nieuwe methode.

Terug naar de basis, de VAR moet duidelijkheid verschaffen in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en ZZP’er, met dat in het achterhoofd, schaar ik mij achter Johan Marrink van ZZP Nederland.
Hij pleit voor een bewuste KvK inschrijving, iets wat ZZP Nederland al jaren geleden heeft voorgesteld.
Zo stelt hij: “Dan kiezen mensen bewust voor het ondernemerschap. Ze nemen bewust afscheid van zaken als ww, ziektewet en de hele toestand die bij een werknemer hoort.”

Iets waar ik mij volledig in kan vinden, wanneer iemand zich inschrijft bij de KvK met het stempel ZZP’er is het direct voor iedereen duidelijk, neem daarbij de afschaffing van de zelfstandigenaftrek (waar blijkbaar ten onrechte van wordt geprofiteerd op het moment) wat Johan ook heeft voorgesteld en het totaal plaatje lijkt mij duidelijk. Misschien iets te duidelijk…

Voor nu, gaat men in ieder geval de webmodule testen en uiteindelijk in gebruik nemen, de VAR gaat veranderen, dat sowieso.